top of page

Interesse in een thuisbatterij en/of zonnepanelen
We maken voor u een vrijblijvende prijsschatting, inclusief premies en terugverdientijd.

  • nicoveninga

Is het reinigen van zonnepanelen belangrijk?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een populaire keuze voor huiseigenaren en bedrijven die duurzame energie willen opwekken, hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en willen besparen op torenhoge energiefacturen. Hoewel zonnepanelen bekend staan om hun duurzaamheid en onderhoudsarme karakter, kunnen ze na verloop van tijd vuil worden, wat resulteert in verminderd rendement. In dit artikel bespreken we hoe snel zonnepanelen vuil kunnen worden en het potentiële verlies aan rendement dat hiermee gepaard gaat. Bovendien in het huidige tijdperk van hoge energieprijzen is het bijzonder belangrijk om het maximale rendement uit uw zonne-installatie te halen.Hoe snel worden zonnepanelen vuil?


Zonnepanelen bevinden zich meestal op het dak en zijn onderhevig aan verschillende weersomstandigheden en omgevingsfactoren. Hoewel regen en wind kunnen helpen bij het verwijderen van stof en vuil, kunnen ze niet voorkomen dat vuil zich ophoopt. Vergelijkbaar

met het glas van ramen en deuren in een huis, zijn er verschillende factoren die bijdragen aan de snelheid waarmee zonnepanelen vuil worden:

  1. Stof en pollen: In drogere gebieden kan stof zich snel ophopen op zonnepanelen. Pollen van bomen en planten dragen ook bij aan de ophoping van vuil.

  2. Vogeluitwerpselen: Vogels zien zonnepanelen soms als rustplaatsen en hun uitwerpselen kunnen het oppervlak vervuilen.

  3. Bladeren en takken: Als er bomen in de buurt van zonnepanelen en het huis staan, kunnen vallende bladeren en takken zich ophopen op de panelen en glasoppervlakken, waardoor het rendement wordt beïnvloed.

In de meeste gevallen is het niet nodig om zonnepanelen jaarlijks te reinigen omdat het rendement niet opweegt tegenover de kostprijs van het reinigen. Vaak is het advies om bij platte daken pas zonnepanelen te reinigen na 2 a 3 jaar en bij schuine daken tussen de 2 en 5 jaar.


Rendementsverlies door vuil?


Het rendement van zonnepanelen is rechtstreeks afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die ze kunnen opvangen en omzetten in elektriciteit. Net zoals vuil op de ramen van een huis

het uitzicht kan belemmeren, kan vuil op zonnepanelen en glasoppervlakken het rendement aanzienlijk verminderen. Dit kan op enkele jaren tijd oplopen tot wel 20% prestatievermindering, afhankelijk van verscheidene factoren zoals uw locatie, situatie en oriëntatie van de zonnepanelen. Enkele manieren waarop vuil het rendement beïnvloedt, zijn:

  1. Vermindering van lichtdoorlatendheid: Stof, pollen, vogeluitwerpselen en andere vuilophopingen vormen een barrière tussen het zonlicht en de zonnecellen. Hierdoor kan er minder licht worden geabsorbeerd, wat resulteert in een lagere energieproductie.

  2. Schaduweffect: Vuilophopingen op zonnepanelen kunnen schaduw werpen op bepaalde delen van het paneel. Zelfs een klein gedeelte dat in de schaduw ligt, kan het totale vermogen van het zonnepaneel aanzienlijk verminderen.

  3. Oververhitting: Vuil op zonnepanelen kan warmte vasthouden en de temperatuur verhogen. Dit kan leiden tot een verhoogde weerstand en een lager rendement.


Het belang van reiniging en rendementsmaximalisatie.


In het huidige tijdperk van hoge energieprijzen is het van cruciaal belang om het maximale rendement uit uw zonne-installatie te halen. Het reinigen of regelmatig schoonmaken van zonnepanelen speelt hierbij een essentiële rol. Door regelmatig onderhoud te plegen en professionele reinigingsdiensten in te schakelen, kunnen de negatieve effecten van vuilafzettingen op de prestaties worden verminderd.


Een makkelijk voorbeeld: Enkele warme weken met veel pollen en weinig regen zorgen voor een snelle en plakkerige vuile laag op uw zonnepanelen, dan lijkt het alsof er een doffe film over u panelen ligt. U ziet dit meteen wanneer u naar uw zonnepanelen kijkt.


Stel: u wekt 3000kWh op per jaar en gedurende twee jaar zakt uw rendement met 6% jaarlijks. Dan zou u in het eerste jaar een verlies van opwekking van 180kWh bekomen en het tweede jaar 360kWh. Dat is op een paar jaar tijd reeds 540kWh, dewelke aan de huidige energieprijzen al snel tussen de €189 en €270 verlies kunnen betekenen. (Aan c€0,35 - c€0,5 incl alle kosten; energieprijs, taksen, nettarieven én BTW; Dit voorbeeld is louter illustratief.)


Kan ik dit zelf doen?


Zonnepanelen reinigen met kraantjeswater

van bij u thuis of bij uw zaak is ten zeerste afgeraden. Dit wordt door professionals gedaan door middel van osmosewater en eventueel een extra reiniging product, specifiek voor zonnepanelen. Bij grotere installaties of KMO's kan er ook gebruik gemaakt worden van reinigingsrobots die dezelfde producten en voorwaarden hanteren.

Osmosewater zorgt ervoor dat er geen kalkafzetting ontstaat en er geen vuil of vuile strepen achterblijven. Laat dit steeds doen door een professionele reinigingsfirma indien u niet over deze materialen of installaties beschikt.Conclusie


Het reinigen van zonnepanelen en het regelmatig schoonhouden van glasoppervlakken zijn cruciale stappen om het maximale rendement uit een zonne-installatie te halen. Vuilafzettingen verminderen de lichtdoorlatendheid, veroorzaken schaduw en kunnen oververhitting veroorzaken, wat resulteert in verminderd rendement. Bovendien is het in het huidige tijdperk van hoge energieprijzen belangrijker dan ooit om energie-efficiëntie te maximaliseren. Door regelmatig professioneel reinigingsonderhoud uit te voeren, kunnen eigenaren van zonne-energiesystemen en huishoudens ervoor zorgen dat ze het volledige potentieel van hun zonnepanelen benutten en tegelijkertijd energiekosten besparen.

Comments


bottom of page