Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?
top of page

Interesse in een thuisbatterij en/of zonnepanelen
We maken voor u een vrijblijvende prijsschatting, inclusief premies en terugverdientijd.

  • nicoveninga

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Bijgewerkt op: 18 jan.

Denkt u aan zonnepanelen op uw dak maar vraagt u uzelf af of het vandaag nog slim is om te investeren in zonnepanelen? In dit artikel krijgt u een zicht op de meest gestelde vragen die wij krijgen over zonnepanelen in 2024. De hoofdvraag is natuurlijk "Wat is de terugverdientijd van je installatie". We beantwoorden deze vraag en nog een aantal andere zodat U in een oogopslag weet of zonnepanelen plaatsen in 2024 met de veranderende wetgeving nog een interessante zet is. Wilt u meteen je kostprijs en terugverdientijd voor uw persoonlijke situatie kennen? Surf dan meteen naar onze gratis prijsberekeningstool.




Zonnepanelen zijn tegenwoordig heel gewoon geworden. Ze zijn al een tijdje op de markt, dus ze zijn betrouwbaar en veel mensen gebruiken ze. Dit komt doordat de regering wil dat we meer groene energie gebruiken en ook omdat veel mensen niet meer zo afhankelijk willen zijn van de steeds veranderende prijzen voor gewone stroom. Maar nu is de vraag: is het het waard om geld uit te geven aan zonnepanelen, die toch best wat kunnen kosten?


Wanneer verdien je de kosten van zonnepanelen terug? Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?


Dit hangt af van hoe snel de panelen genoeg stroom opwekken om de kosten die u ervoor betaald heeft te dekken. Zelfs als ze veel stroom maken, als ze te duur waren, was het misschien niet de moeite waard.

Het belangrijkste wat bepaalt hoe snel je je geld terugkrijgt, is hoeveel je bespaart op je elektriciteitsrekening omdat je nu je eigen stroom maakt. Maar er zijn ook andere dingen die meespelen:

  1. Hoe lang je zonnepanelen meegaan, meestal zo'n 25 tot 30 jaar.

  2. Waar je zonnepanelen staan: krijgen ze veel schaduw, hoe schuin ze staan, en in welk deel van het land je woont.

  3. Of je subsidies of premies kunt krijgen.

  4. Of je iets aan je dak moet doen, zoals het sterker maken of isoleren.

  5. De kosten voor onderhoud, zoals het schoonmaken van de panelen als je bij veel bomen woont.

In België duurt het gemiddeld ongeveer 8 tot 9 jaar voordat je het geld dat je in zonnepanelen hebt gestoken, terugverdient. Dit hangt af van al bovenstaande elementen en hoe ze samenwerken.


Waarom zou u in 2024 voor zonnepanelen kiezen?

  • Uw stroomrekening gaat flink omlaag en u bent minder afhankelijk van wisselende prijzen in de energiemarkt.

  • Zonnepanelen zijn van steeds betere kwaliteit en gaan daardoor langer mee, wat zorgt voor een steeds snellere terugverdientijd.

  • Bij het bouwen van een nieuw huis of bij verbouwingen dragen zonnepanelen bij aan het voldoen aan de EPB-eisen.

De Belgische zonnepanelenpremies in 2024: wat verandert er?


In Vlaanderen werd in 2021 door de overheid een premie voor investeringen in zonnepanelen in het leven geroepen. Dit was een compensatiemaatregel voor het stopzetten van de regeling met de terugdraaiende teller. Echter, deze premie is per 31 december 2023 komen te vervallen. Wilt U zonnepanelen plaatsen op een niet-verwarmd gebouw waar nog asbest in het dak aanwezig is? Dan kan u mogelijk een premie krijgen voor het verwijderen van asbest


Actueel Overzicht: Digitale Meters en Zonnepanelen. De Vlaamse overheid is sinds 2019 bezig met het geleidelijk vervangen van traditionele meters door digitale meters. Tot nu toe hebben al meer dan 2,5 miljoen inwoners van Vlaanderen deze overstap gemaakt. Meer lezen over de stand van zaken van digitale meters in België.


Meer lezen over de impact van de digitale meter op je zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen plaatst u het best op uw dak? Als u overtuigd bent van de meerwaarde van zonnepanelen, is de volgende stap het bepalen van het juiste aantal voor uw huis. Dit hangt af van hoeveel stroom u per jaar verbruikt en hoe onafhankelijk u wilt zijn van het openbare stroomnet. Het klinkt misschien goed om genoeg panelen te plaatsen om volledig zelfvoorzienend te zijn, maar vaak is het zo dat u dan meer energie produceert dan u gebruikt, tenzij u een thuisbatterij installeert. Daarnaast is de ruimte op uw dak natuurlijk ook beperkt.

Het gemiddelde Belgische huishouden verbruikt jaarlijks tussen de 3.500 en 4.000 kWh aan elektriciteit. Veel mensen kiezen dan voor een systeem van 3 tot 5 kWp, wat neerkomt op zo'n 10 tot 20 panelen. Om precies uit te vinden wat in uw situatie het beste werkt, kunt u het beste zelf een berekening maken met handige "prijsschatting tool" Deze rekentool helpt u bij het inschatten van het benodigde aantal zonnepanelen en de bijbehorende kosten.

bottom of page