De vraag die velen zich stellen is: "Is het nu het juiste moment om te investeren in een thuisbatterij?" Het antwoord in 2024 is ondubbelzinnig ja. Zelfs zonder subsidies blijkt een thuisbatterij een rendabele investering te zijn voor huishoudens met zonnepanelen die wettelijk gezien moeten overschakelen naar een digitale meter.
Waarom nieuwe wetgeving in combinatie met digitale meter zich automatisch vertalen naar een hogere energierekening en wat U eraan kan doen.
Met de komst van de digitale meter viel het vaste prosumenten tarief weg. Daarnaast daalde het bedrag dat U ontvangt voor injectie. Op vandaag injecteert U aan gemiddeld 0,06 cent per Kwh naar het net en als U weer energie van het net wilt halen wanneer U het nodig heeft betaalt U gemiddeld 0,40 cent per Kwh. U maakt dus verlies! Daarnaast word U sinds 2023 onder de noemer "het capaciteitstarief" belast op de hoogste pieken die U maakt en niet meer over wat U totaal verbruikt. Wat heel "onhandig" is voor gemiddeld 70% van de Vlamingen die door de dag werken en in de avond de hoogste pieken maken qua verbruik, wanneer de zon niet schijnt. Deze vermindering in vergoeding maakt de aanschaf van een thuisbatterij 25% aantrekkelijker, aangezien het opslaan en zelf gebruiken van zonne-energie financieel voordeliger wordt. En niet te vergeten: je verdiend je thuisbatterij 25% sneller terug. Opgelet: Dit tarief is geen extra belasting maar een maatregel om overbelasting van het net te voorkomen. De overheid stimuleert U dus om Uw verbruik te spreiden. De kanttekening is echter dat U automatisch een stijging zult zien op Uw electriciteitsrekening als U dat niet doet. Wat kunt U eraan doen? Hoe we het ook draaien of keren: De oplossing is altijd het spreiden van Uw verbruik. U kan dit ofwel manueel doen door simpelweg niet alle toestellen tegelijkertijd aan te zetten en zo Uw verbruik te verdelen om hoge pieken te vermijden. Of U kunt investeren in een systeem dat dit voor U doet : De thuisbatterij :
Het primaire doel van een thuisbatterij is namelijk het maximaliseren van het gebruik van zelf opgewekte energie, waardoor U minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Dit is cruciaal omdat elke keer dat U energie terugstuurt naar het net en later weer afneemt, U hiervoor betaalt, en dit kan serieus in de kosten lopen.
Welke thuisbatterij kiest U het best?
Hoewel de keuze qua batterij afhangt van diverse factoren, adviseren we sterk de keuze voor een "slimme" thuisbatterij.
Met een slimme thuisbatterij profiteert U optimaal van de energie die Uw zonnepanelen genereren, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op Uw energierekening. Hier zijn enkele manieren waarop een slimme batterij dit doet:
Op basis van je verbruiksprofiel: De batterij analyseert Uw dagelijkse energieverbruik en stemt zich af op jouw specifieke behoeften. Het leert wanneer U het meest energie verbruikt en slaat energie op voor deze piekmomenten.
Gebruikmakend van weersvoorspellingen: Door weersgegevens te integreren, kan de batterij inschatten wanneer er veel of weinig zonne-energie beschikbaar zal zijn. Op zonnige dagen wordt meer energie opgeslagen en op bewolkte dagen wordt de opgeslagen energie efficiënter benut.
Rekening houdend met dynamische energieprijzen: De batterij past zich aan aan de fluctuerende energieprijzen. Bij lage energieprijzen kan het energie van het net opslaan voor later gebruik, en tijdens piekuren kan het opgeslagen energie gebruiken om kosten te drukken.
Naast de slimme thuisbatterij kunt U ook kiezen voor een 'basis' thuisbatterij. Deze batterij is eenvoudiger en slaat energie op wanneer beschikbaar (zoals overdag van zonnepanelen) en geeft deze vrij wanneer nodig (bijvoorbeeld 's avonds).
Ze reageren echter niet dynamisch op veranderende energieprijzen of andere externe factoren zoals het weer of capaciteitstarieven.
In vergelijking met een slimme batterij, biedt de basisversie beperkte automatisering. Ze beginnen automatisch met opladen als de zon schijnt en stoppen met opladen als ze vol zijn, maar missen de geavanceerde algoritmes voor meer complexe besluitvorming.
Meer weten over welke thuisbatterij past bij Uw energieprofiel? Vul vrijblijvend dit aanvraagformulier in en ontvang een gratis offerte en advies: https://prijsschatting.zonnebroeders.be/
Tot volgende week!
De zonnebroeders 🌞
Comments