10 redenen om nu een nieuwe condensatieketel aan te kopen!
top of page

Interesse in een thuisbatterij en/of zonnepanelen
We maken voor u een vrijblijvende prijsschatting, inclusief premies en terugverdientijd.

  • Miguel Quirijnen

10 redenen om nu een nieuwe condensatieketel aan te kopen!

Bijgewerkt op: 30 sep. 2021

Een nieuwe verwarmingsketel aanschaffen is vaak een moeilijke overweging. Wat zijn nu de vuistregels en voordelen hierbij? Wij sommen het voor u op.

De eerste vuistregel is simpel: is je ketel ouder dan 15 jaar, laat hij het regelmatig afweten, is warm water geen evidentie meer of heb je last van lekken? Laat je ketel dan zo snel mogelijk vernieuwen om hoge herstelkosten in de toekomst te vermijden.


De vuistregel is echter niet waterdicht (in tegenstelling tot onze installaties). Wanneer je ketel ouder is dan 15 jaar, maar nog geen gebreken vertoont, is het nog steeds interessant om een nieuwe aan te schaffen. De redenen hiervoor worden in de volgende secties aangehaald.


1. Rendement


In tegenstelling tot klassieke ketels, recupereren de nieuwe condensatieketels warmte uit de afgevoerde verbrandingsgassen i.p.v. deze verloren te laten gaan. Dit zorgt ervoor dat het rendement boven de 100% stijgt, tot wel bijna 109%


2. Efficientie


Om overbodig werk te vermijden, werkt de condensatieketel met een aanpasbaar vermogen afhankelijk van de vraag naar warmte. Men noemt dit een ‘volledig modulerende ketel’. Het resultaat hiervan is een significant efficientere werking!


3. Zuinig


Onder andere omwille van de twee vorige redenen, is de condensatieketel een pak zuiniger dan zijn voorgangers. Zo bespaart hij gewoonlijk 25-35% energie t.o.v. een klassiek systeem.


Laat ons een doorsnee gezin in een rijhuis met een oude gasketel en een verbruik van 25 kWh/jaar nemen. Dit verbruik wordt met een nieuwe condenserende ketel gereduceerd tot ongeveer 17.5 kWh/jaar (30%), wat een verschil van maar liefst 7.5 kWh betekent per jaar! Dit resulteert in een gunstigere energierekening. (Zie ook punt 5)


4. Milieuvriendelijk


Doordat de afgevoerde verbrandingsgassen worden gerecupereerd en niet onmiddellijk vrijkomen in de schouw, is de condensatieketel een stuk ecologischer. Door deze recuperatie is de uitstoot maar liefst 10 keer kleiner dan bij een klassieke ketel!


5. Terugverdientijd


Wanneer u kiest voor een condensatieketel, bent u een pak goedkoper af dan te kiezen voor een stookolieketel of een warmtepomp. Zo kost een ketel op stookolie al snel een paar duizend euro meer en daarnaast is er ook een wetsvoorstel waarin ze verboden zouden worden na 2034.


Prijzen voor een condensatieketel zijn uiteraard niet eenduidig en afhankelijk van type en vermogen. Daarom nemen we terug het voorbeeld van punt 3 en maken we met u een korte redenering.


We hadden een gasketel van 20 jaar oud met een verbruik van 25 kWh/jaar en vervangen deze door een nieuwe condensatieketel met een verbruik van 17.5 kWh/jaar (30% minder) en een kostprijs van 3 500 euro.


Deze jaarlijkse besparing van 7.5 kWh is op factuur ongeveer gelijk aan 350 euro/jaar, wat betekent dat de ketel op maximum 10 jaar is terugverdiend!


6. Slim


Uiteraard is comfort ook belangrijk. Wil jij je installatie beheren en regelen van op afstand? Of wil je gewoon een slimme regeling thuis? Met de nieuwe condensatie ketels is dit mogelijk! Zo geniet je van extra technologisch comfort.


7. Hogere veiligheid


Een verouderde ketel is niet altijd even betrouwbaar. Vooral wanneer ze gebreken beginnen te vertonen of slecht onderhouden zijn geweest, vormen ze een stil gevaar. Door deze te vervangen door een moderne variant, hoeft u hier niet meer over wakker te liggen!

8. Interessante premies


Naast het besparen op je energierekening, zijn er ook een aantal interessante premies voor het vervangen van een verouderde ketel door een nieuwe condensatieketel. Op de website van Vlaanderen vind je de volgende premies:

  • 1800 euro voor beschermde klanten voor de vervanging van een oude gasketel (al dan niet een condensatieketel) door een nieuwe (condensatieketel).

  • 1800 euro als je je verwarmingssysteem op propaan of butaan vervangt door een gascondensatieketel of een andere verwarmingsketel op propaan-butaan als er geen aardgasnetwerk is in je straat.

  • 2500 € (met een maximum van 50% van de investering) wordt toegekend om over te stappen van stookolie naar aardgas.

  • 2500 € als je je stookolieketel vervangt door een verwarmingssysteem op propaan- of butaangas op voorwaarde dat er geen aardgasnetwerk is in je straat.


9. Compact


In vergelijking met een ketel op stookolie, is de condensatieketel zeer compact. Bij een stookolieketel is er een grote tank nodig om de mazout op te slaan, waar bij de nieuwe ketel enkel de ketel zelf ruimte in beslag neemt.


10. Verbeterd energielabel


Mede dankzij de zuinige werking van de ketel en de verhoogde milieuvriendelijkheid, kan u met een nieuwe cv-ketel het energielabel van je woning verbeteren. Dit resulteert niet enkel in een goede impact op het milieu, maar vaak ook in een waardeverhoging van uw woonst!

bottom of page