top of page

Interesse in een thuisbatterij en/of zonnepanelen
We maken voor u een vrijblijvende prijsschatting, inclusief premies en terugverdientijd.

  • Jona Halffman

Verkooptrucs over placebo-kwaliteit: Glas-glas en “Made in EU”

Als consument die op zoek is naar zonnepanelen, wordt u misschien geconfronteerd met marketingtechnieken die bedoeld zijn om u te overtuigen van de kwaliteit van hun product.

Twee veel voorkomende trucs zijn “glas-glas” en “made in EU”.



“Made in EU”

Veel consumenten geven de voorkeur aan zonnepanelen die in Europa zijn geproduceerd en zijn vaak bereid hiervoor meer te betalen. Maar is dit echt het geval?

Op een rijtje


  • Vrijwel elk zonnepaneel bestaat uit onderdelen uit Azië en wordt geproduceerd in Azië (of zelden in Amerika).

  • Als er op het zonnepaneel staat “made in Germany”, betekent dit regelmatig “assembled in Germany”.

  • Het ondersteunen van de lokale hernieuwbare energiesector is dus niet zo eenvoudig als het lijkt


Productiestatistieken PV-productie



Concreet

Het is belangrijker om te kijken naar de kwaliteit, garantievoorwaarden en betrouwbaarheid van de panelen, dan naar het land van herkomst.


Er zijn ook Europese merken die hun panelen laten produceren in Azië, maar toch hoge kwaliteitseisen stellen aan de productieprocessen en strenge controles uitvoeren.

Laat je niet misleiden door de term “made in EU” of andere vergelijkbare termen.




De rentabiliteit van Glas-Glas panelen is niet altijd “vele hoger”


Als het gaat om zonnepanelen, is er veel keuze op de markt. Een van de opties die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, zijn glas-glas zonnepanelen.


Deze panelen hebben hun zonnecellen tussen twee lagen glas in plaats van tussen glas en een achterkant van kunststof. Verkopers van glas-glas panelen prijzen deze vaak aan als een betere keuze dan traditionele glas-folie panelen, maar is dit echt zo?



Laten we eens kijken naar enkele veelgehoorde argumenten voor het gebruik van glas-glas zonnepanelen:


Hogere opbrengst door weerkaatsing langs de achterzijde?

Er wordt vaak beweerd dat glas-glas panelen meer opbrengen dan glas-folie panelen vanwege de weerkaatsing langs de achterzijde.


Dit is echter niet helemaal waar. Hoewel het waar is dat de lichtweerkaatsing wordt verminderd door het achterliggende inbeddingsmateriaal, is het extra rendement verwaarloosbaar en is het niet de belangrijkste reden voor een eventueel hogere opbrengst bij glas-glas panelen.


Hogere opbrengst bij warme dagen?

Een ander veelgehoord argument is dat glas-glas panelen meer opbrengen bij warm weer omdat ze trager opwarmen en een kleinere temperatuurscoëfficiënt hebben. Dit klopt inderdaad, maar als we dit kwantificeren naar échte cijfers tijdens warme dagen, dan komt dit neer op slechts 2% verschil in Wp. Is het dan wel de moeite waard om zoveel meer te betalen?


Langere levensduur?

Glas-glas panelen degraderen minder snel en gaan tot wel 35 jaar mee, zo wordt beweerd. Maar is dit echt een prioriteit?


Zo stoeft producent Solarwatt al rap met een uitvergrote y-as grafiek van prestaties tussen glas-folie en glas-glas. Door de vervormde grafiek die niet bij nul begint, lijkt het alsof het voordeel van glas-glas vele hoger is.


Als je het in een normale grafiek zet, spreek je eerder vaan een kleiner verschil, en pas een normaal verschil na 20 jaar.




Als we de trend van zonnepanelen in performantie per euro conservatief voortzetten, zal je over 10 jaar de helft betalen voor dezelfde vermogen in zonnepanelen. Wil je dan nog altijd voor de 25 opvolgende jaren dezelfde panelen blijven behouden? Gewone zonnepanelen gaan ook al makkelijk 25 jaar mee.


Wat met je verbruik in de woning? Ga je in de komende 35 jaar nog altijd evenveel energie verbruiken? Of juist minder door de steeds energiezuinigere toestellen?


Zolang zonnepanelen nog steeds snel blijven verbeteren in prestaties, is het dus verstandiger om te focussen op de terugverdientijd met plaatsing in plaats van de levensduur.

Comentários


bottom of page