top of page

Interesse in een thuisbatterij en/of zonnepanelen
We maken voor u een vrijblijvende prijsschatting, inclusief premies en terugverdientijd.

  • Jona Halffman

Vehicle to Grid: Een nieuwe manier om energie te beheren

Als je een elektrische auto hebt, dan heb je eigenlijk een rijdende thuisbatterij. De batterij in een elektrische auto is namelijk veel groter dan de gemiddelde thuisbatterij. Waarom zou je deze thuisbatterij op wielen niet gebruiken om overtollige zonne-energie op te slaan voor thuisgebruik? Dat is precies waar Vehicle to Grid (V2G) over gaat.Waarom Vehicle to Grid?


Elektrische auto's hebben batterijen van 50kWh tot 100kWh, terwijl de gemiddelde thuisbatterij slechts 5kWh is.


Door de batterij van je elektrische auto aan te sluiten op het net, kan jij en de netbeheerder deze gebruiken om overtollige hernieuwbare energie op te slaan op momenten dat er meer energie beschikbaar is dan nodig.


Bij een tekort aan energie kan de batterij van je auto worden gebruikt om het tekort op te vangen. Jij bepaalt natuurlijk welke limieten om de auto op- en af te laden voor je dagelijkse ritten.


Het potentieel op het openbare netVoor energiebeheerders is dit interessant omdat ze hierdoor grotere buffer-capaciteit hebben om problemen op te vangen die voortkomen uit de dagelijkse vraag naar energie, zoals de zogenaamde "duck-curve".De duck-curve is een grafiek die de dagelijkse vraag naar energie weergeeft, waarbij de curve lijkt op de vorm van een eend.


De term wordt vaak gebruikt om de uitdagingen van de toenemende opwekking van hernieuwbare energie op te vangen en om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te behouden.


De Quasar 2 van Wallbox


De Quasar 2 van Wallbox is een V2G-oplader die de meeste elektrische auto's kan opladen met een CCS stekker. De Quasar 2 heeft een laadvermogen van 11.5kW en laadt op met DC rechtsreeks naar de batterij om efficiëntie en laadsnelheid te verhogen.


Deze slimme oplader bepaalt automatisch wanneer energie het goedkoopste is gedurende de dag en laadt dan pas op. Bij een blackout kan de Quasar 2 automatisch je auto gebruiken als energiebron.
Sirius beheersysteem voor KMO's


Als je zonnepanelen hebt op je bedrijf, dan kan het Sirius beheersysteem leren wanneer de bedrijfswagens gebruikt kunnen worden als batterijen en iedereen voldoende opladen voor de dagelijkse rit naar huis.


Als bedrijf kun je dus enorme thuisbatterijen kopen en afschrijven met alle voordelen van een elektrische auto: 100% afschrijfbaar en vrijwel vrij van belastingen. Daarnaast kun je auto's financieren of leasen, terwijl dit voor thuisbatterijen andere soort leningen zijn.

Met 5 Hyundai Kona's (2023) kom je al uit op: 64kWh x 5 x 40% (op-en-aflading) = 128kWh, of 10 grote thuisbatterijen van ~12.8kWh.


Naargelang hoe je afspraken maakt met werknemers, kan je zelfs een extra voordeel geven door de bedrijfswagen te laten gebruiken als een gehuurde thuisbatterij van de zaak.


Het addertje onder het gras


Het is dus belangrijk om te overwegen hoe vaak je je auto nodig hebt en hoeveel je hem kan missen om aan het net te leveren. Als je bijvoorbeeld je auto vaak nodig hebt voor lange ritten, dan is het waarschijnlijk niet verstandig om de batterij regelmatig aan het net te leveren.


Ook is het belangrijk om te overwegen of de batterij van je elektrische auto überhaupt geschikt is voor Vehicle to Grid-oplading. Niet alle elektrische auto's zijn hiervoor geschikt en sommige merken en modellen hebben hier meer geschikte batterijen voor dan anderen.


Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijke risico's en gevolgen van het gebruik van Vehicle to Grid-opladers voordat je hiermee aan de slag gaat.


Conclusie

Al met al biedt de Vehicle to Grid-technologie veel voordelen voor zowel particulieren als bedrijven die beschikken over elektrische auto's en zonnepanelen. Het kan bijdragen aan een efficiënter en goedkoper energienet, en kan daarnaast een interessante optie zijn voor bedrijven die hun elektrische auto's willen benutten als thuisbatterijen.


Echter is het belangrijk om te overwegen of je batterij geschikt is voor deze vorm van opladen en of je de auto regelmatig kan missen om aan het net te leveren.


Als je op zoek bent naar een goede Vehicle to Grid-oplader, dan is de Quasar 2 van Wallbox zeker het overwegen waard. Deze oplader is geschikt voor de meeste elektrische auto's en kan **automatisch bepalen wanneer energie het goedkoopste is om op te laden**. Zo benut je je elektrische auto optimaal als thuisbatterij.


Comments


bottom of page