top of page

Interesse in een thuisbatterij en/of zonnepanelen
We maken voor u een vrijblijvende prijsschatting, inclusief premies en terugverdientijd.

  • Daisy Nieddu

Ontdek de Voordelen van Kleine Productie-installaties voor Hernieuwbare Energie

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zoeken veel huishoudens naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een van de meest toegankelijke opties is het installeren van een kleine productie-installatie voor hernieuwbare energie.

Deze installaties, met een omvormervermogen van maximaal 25 kVA, bieden een geweldige kans om zelf energie op te wekken, de energiekosten te verlagen en een actieve bijdrage te leveren aan een groenere toekomst.


Zonnepanelen: Zonlicht omzetten in Elektriciteit

Zonnepanelen, of fotovoltaïsche (PV) systemen, zijn verreweg de populairste vorm van kleine hernieuwbare energie-installaties. Het principe achter zonnepanelen is fascinerend: ze zetten lichtenergie van de zon om in elektriciteit door middel van het fotovoltaïsche proces. Hierbij dragen fotonen (lichtdeeltjes) energie over aan elektronen in het zonnepaneel, wat leidt tot elektriciteitsproductie.


Zonnepanelen installatie op dak door De Zonnebroeders

Het mooie van zonnepanelen is hun veelzijdigheid. Ze kunnen geïnstalleerd worden op daken, in tuinen of op andere geschikte locaties, zolang er maar voldoende blootstelling aan zonlicht is. Voor particulieren is het belangrijk te weten dat de installatie van zonnepanelen met een vermogen van meer dan 10 kVA vereist dat je je registreert als zelfstandige, met alle bijbehorende administratieve verplichtingen en belastingen.


Windturbines: Energie uit de Lucht

Naast zonnepanelen kunnen particulieren ook kiezen voor het plaatsen van een kleine windturbine, een perfect alternatief voor locaties met minder zonlicht of voor diegenen die een stap verder willen gaan in hun energie-onafhankelijkheid. Kleine windturbines voor huishoudelijk gebruik mogen maximaal 15 meter hoog zijn en een vermogen hebben van minder dan 25 kW. Een groot voordeel van windturbines is dat ze dag en nacht energie kunnen produceren, mits het waait.

Het plaatsen van een windmolen is echter niet vrij van regelgeving. Voor het installeren van een windturbine heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig, die je kunt aanvragen bij je lokale gemeente. Het is essentieel om dit proces serieus te nemen en te voldoen aan alle lokale bouwvoorschriften en milieuregelgeving. Conclusie Kleine productie-installaties voor hernieuwbare energie bieden een uitstekende kans voor particulieren om bij te dragen aan een duurzamere wereld, terwijl ze tegelijkertijd profiteren van lagere energiekosten en een verhoogde onafhankelijkheid van het energienet. Of je nu kiest voor zonnepanelen of een windturbine, elk systeem heeft zijn eigen voordelen en vereisten. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de nodige stappen te ondernemen om te zorgen dat je installatie niet alleen efficiënt is, maar ook voldoet aan alle wettelijke normen. Voor meer informatie en advies over de specifieke eisen en mogelijkheden in jouw situatie, kun je altijd contact opnemen met de FOD Financiën of je lokale gemeente. Laten we samen werken aan een groenere toekomst!


Interesse in een kleine productie-installatie voor hernieuwbare energie? KLIK HIER!

Comments


bottom of page