top of page

Interesse in een thuisbatterij en/of zonnepanelen
We maken voor u een vrijblijvende prijsschatting, inclusief premies en terugverdientijd.

Jona Halffman

Je woning is eigenlijk een thermische batterij, met een warmtepomp

De opwarming van je woning is de grootste energieverbruiker in elk huishouden. Door gebruik te maken van de goedkope energie van je zonnepanelen kun je veel besparen op je energierekening.


Echter, een probleem is dat je meestal niet thuis bent wanneer de zon schijnt, waardoor je niet optimaal gebruik kunt maken van deze energiebron.


Gebruik warmtecapaciteit van woning als thuisbatterij


Een oplossing om toch optimaal gebruik te maken van de energie van je zonnepanelen is door de warmtecapaciteit van je woning te gebruiken als thuisbatterij of warmtebuffer. Dit kan bijvoorbeeld door een airco of warmtepomp te combineren met zonnepanelen.


Een gemiddelde ecologische woning, bestaande uit baksteen en cement en heeft een hittecapaciteit van ongeveer 0.840 kJ/kgK . Omgerekend met de massa van een bakstenen woning van 287 ton is dit 67 kWh/°C. Laten we dit conservatiever afronden naar 45 kWh/°C.


Dit wil zeggen dat als je het thuis warmer zet met 2°C, je op termijn een 90 kWh aan warmte-energie kan opslagen in de lucht & muren van je woning. Een thermische batterij dus.


In de werkelijkheid geleid de warmte niet zo eenvoudig tussen muren & lucht, en is dit effect moeilijk meetbaar. Wat je best meeneemt uit dit principe is dat je binnentemperatuur kan fungeren als een enorme thermische batterij.


Is het binnen te warm? Dan kan je warmtepomp of airconditioning je woning op voorhand afkoelen om overtallige energie "op te slaan".


Is het binnen te koud? Dan kan je warmtepomp of airconditioning je woning op voorhand opwarmen om overtallige energie "op te slaan" door al wat extra te verwarmen.


Hierdoor kun je met het gebruik van de warmtecapaciteit van je woning, in vergelijking met een elektrische thuisbatterij van 5 kWh, een behoorlijke besparing realiseren.


Het automatiseren van de opwarmen of afkoelen van je woning is hierbij wel belangrijk. Hierbij kunnen home-automation systemen makkelijk bij helpen om dit slim aan te sturen. Je wil ook niet te veel verliezen. De thermische batterij van je woning is natuurlijk een lekkende batterij. Naargelang je isolatie natuurlijk.


Vergelijking met elektrische thuisbatterij


De hittecapaciteit van een woning is veel groter dan die van een elektrische thuisbatterij. Hierdoor kan de besparing die je realiseert met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen, groter zijn dan met een elektrische thuisbatterij.


Als je proportioneel weinig elektriciteit verbruikt in huis, kan het dus voordeliger zijn om voor een warmtepomp te kiezen dan voor een thuisbatterij. Het is goed om te weten dat subsidies voor warmtepompen ook serieus zijn verhoogd.


Warmtepompboiler als thermische batterij


Een warmtepompboiler is ook een vorm van een thermische batterij die je kunt gebruiken als opslag van sanitair warm water. Je moet ze enkel goed aansturen wanneer de zonnepanelen overtollige energie op het net zet.



De warmtepompboiler kan "opgeladen" worden wanneer de zon schijnt en warm water geven tijdens het koken of douchen na het werk of sporten.


Met een warmtepompboiler kun je de warmte op voorhand opwekken, zodat je op elk moment van de dag warm water kunt gebruiken en optimaal gebruik kunt maken van de goedkope energie van je zonnepanelen.


Startups met thermische batterijen


Er zijn startups, zoals Borg Energy, die thermische batterijen uit zout water aanbieden met een opslagcapaciteit van 210 kWh. Hoewel dit voor sommige bedrijven of gezinnen nuttig kan zijn, wordt vaak over het hoofd gezien dat de eigen woning met boiler zelf al dienst doet als grote warmtebatterij. Deze van Borg energy is natuurlijk sterk groter en kan beter om met grote temperatuurschommelingen.


Conclusie

Het blijkt dat het gebruik van een warmtepomp in sommige gevallen voordeliger kan zijn dan het gebruik van een thuisbatterij, afhankelijk van uw type energiebehoefte. Zo is warmte-energie steeds de grootste gebruiker in bijna elk gezin.


Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de mogelijkheden en subsidies die beschikbaar zijn.


Subsidies zijn veranderd, dus het is belangrijk om de meest recente informatie hierover op te zoeken. Bovendien kunnen er korting bij de aankoop van verschillende installaties worden verkregen wanneer deze bij dezelfde installateur worden aangeschaft.


Voor advies omtrent home-automation in combinatie met energiebesparing kunt u terecht bij Zonnebroeders. Zo kunnen we uw warmtepompen correct instellen & optimaal aansturen

Comments


bottom of page