Het belang van technisch correcte installaties: overspanningen voorkomen!
top of page

Interesse in een thuisbatterij en/of zonnepanelen
We maken voor u een vrijblijvende prijsschatting, inclusief premies en terugverdientijd.

  • Jona Halffman

Het belang van technisch correcte installaties: overspanningen voorkomen!

Als je zonnepanelen hebt of wilt installeren, dan wil je natuurlijk ook optimaal gebruik maken van de groene stroom die je opwekt. Misschien heb je ook een elektrische auto die je thuis wilt opladen met je eigen zonne-energie.


Maar hoe zorg je ervoor dat je laadpaal en je omvormer goed samenwerken en geen problemen veroorzaken voor je elektrisch thuisnetwerk?


Een veelvoorkomend probleem bij laadpalen is dat ze te veel stroom vragen van het thuisnetwerk, waardoor er een overspanning ontstaat. Dit kan leiden tot schade aan je apparaten of zelfs tot een stroomstoring.


Een overspanning kan ontstaan als het maximale vermogen van de omvormer plus het maximale vermogen van de laadpaal plus het maximale verbruik in huis te groot is voor de capaciteit van het netwerk.


Zo zijn er twee soorten omvormers: 1-fase en 3-fase. Een 1-fase omvormer kan maximaal 5 kW leveren, terwijl een 3-fase omvormer maximaal 10 kW kan leveren.


Waarom een loadbalancer bij je laadpaal?


Een load balancer is een slim apparaatje dat ervoor zorgt dat het vermogen van de laadpaal wordt aangepast aan het beschikbare vermogen in huis.


Als er meer lokale stroomopwekking is, zoals zonnepanelen, zal de load balancer ervoor zorgen dat het vermogen groter wordt dat naar de laadpaal gaat.



Een laadpaal kan echter tot wel 7 kW per fase verbruiken! Dat betekent dat als je een laadpaal zonder load balancer hebt aangesloten op een 1-fase omvormer, je al snel over de limiet gaat als je tegelijkertijd elders veel energie verbruikt.


Zo kan een elektrische inductiekookplaat met 3 van de 4 verwarmingselementen al rap 6kW verbruiken en als de droogkast werkt een 2.7kW extra. Daar zijn we al rap!


Als er minder lokale stroomopwekking is, zal de loadbalancer ervoor zorgen dat het vermogen kleiner wordt dat naar de laadpaal gaat, zodat er geen overspanning ontstaat en je plong springt.


Voordelen


Een load balancer voor zonnepanelen en laadpalen biedt de volgende voordelen:

- Optimalisatie van het laadbeheer om te voorkomen dat de beschikbare capaciteit wordt overschreden en zo het risico op stroomuitval te verminderen.

- Geen behoefte aan het verzwaren van de meterkast, wat kan leiden tot lagere kosten.

- Geschikt voor het gelijktijdig opladen van meerdere elektrische auto's.

- Mogelijkheid om prioriteit te geven aan specifieke laadpalen en daarvoor eventueel extra kosten in rekening te brengen.

- Snel opladen van de auto's door het maximale beschikbare vermogen te benutten.


Bij Zonnebroeders raden we altijd aan om een load balancer te installeren bij elke laadpaal die we plaatsen. Dit kost slechts €500 extra op de offerte en bespaart je veel kopzorgen achteraf. Helaas zijn er nog steeds andere plaatsers die dit niet doen en hun klanten opzadelen met problemen.



Recente klant had geen loadbalancer


Loadbalancers zijn niet verplicht onder technische normen, dus sommige plaatsers durven ze weg te laten om hun offertes goedkoper te maken. Maar vaak gaat dit ten koste van de klant.


Zo hebben we onlangs een klant geholpen die bij een andere plaatser panelen had gekocht met een batterij en een laadpaal zonder load balancer.


Hij kon zijn auto niet opladen omdat zijn laadpaal en zijn omvormer steeds sprongen door overspanning. Wij hebben dit voor hem opgelost met één load balancer van €500!


Dus let goed op als je offertes vergelijkt voor zonnepanelen en laadpalen: heeft de plaatser wel een load balancer inbegrepen? Zo niet, vraag dan waarom niet en wat de gevolgen kunnen zijn voor jouw situatie.


Zeker in de zomer kunnen deze problemen zich voordoen. Je wilt dan natuurlijk ook profiteren van deze gratis energiebron en niet afhankelijk zijn van het netwerk.


Met een load balancer kun je veilig en slim laden met je eigen zonne-energie en optimaal gebruik maken van je zonne-energie met een laadpaal.

bottom of page