top of page

Interesse in een thuisbatterij en/of zonnepanelen
We maken voor u een vrijblijvende prijsschatting, inclusief premies en terugverdientijd.

Daisy Nieddu

De Slimme Keuze: Investeren in Zonnepanelen

Bijgewerkt op: 6 mei


Dalende energierekening dankzij zonnepanelen installatie

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?


Met de groeiende focus op duurzaamheid en milieubescherming, is het installeren van zonnepanelen uitgegroeid tot een essentiële stap voor energiebewuste huiseigenaren. Deze blogpost bespreekt de vele voordelen van het investeren in zonnepanelen en geeft praktische adviezen over hoe U dit het beste kunt aanpakken.


Het installeren van zonnepanelen is niet enkel een kost maar vooral een investering die zichzelf terugverdient. Gemiddeld verdienen huiseigenaren hun investering in zonnepanelen terug binnen 8 tot 10 jaar door de besparing op de energiefactuur.


Lees meer over de elektriciteitsfactuur. De installateur van je zonnepanelen kan de terugverdientijd berekenen op Uw maat, rekening houdend met Uw energieverbruik en de optimale configuratie van Uw installatie.


Huizen met een geïsoleerd dak en zonnepanelen zijn beduidend meer waard dan panden zonder zonnepaneleninstallatie. Potentiële kopers zijn bereid om een meerprijs te betalen voor een energie-efficiënte woning.

  • In tegenstelling tot fossiele brandstoffen zijn zon en wind onuitputtelijke energiebronnen. Bovendien zijn zonnepanelen voor 90% recycleerbaar. Door over te schakelen op zonne- of windenergie, werkt U dus actief mee aan een schonere wereld met minder CO₂-uitstoot en (kern)afval.

  • Veel gezinnen installeren voldoende zonnepanelen om in hun huishoudelijk verbruik te voorzien. Alleen wanneer ze meer verbruiken dan hun installatie opwekt, moeten ze nog stroom aankopen bij hun leverancier. Let op: sinds de vernietiging van het principe van de terugdraaiende teller krijgen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter geen compensatie meer voor de energie die ze in het net injecteren. Ontdek wat U kan doen met de extra geproduceerde energie

  • Sinds 2006 moeten nieuwbouwwoningen in Vlaanderen voldoen aan de ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’-norm (EPB). Een van de EPB-voorwaarden is dat nieuwe woningen minstens 25 kWh/m² hernieuwbare energie moeten opwekken. De plaatsing van zonnepanelen is veruit de goedkoopste en eenvoudigste manier. Bron: Fluvius

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?

  • Oriëntatie en Positionering De oriëntatie van Uw dak speelt een cruciale rol in de efficiëntie van Uw zonnepanelen. Een zuidgericht dak is ideaal als U overdag veel energie verbruikt. Heeft U meer energie nodig in de ochtend of avond? Overweeg dan panelen te plaatsen op het oosten of westen van Uw dak. Een combinatie van oriëntaties kan ook helpen om de zelfconsumptie te maximaliseren.

  • Keuze van Omvormer De keuze tussen een monofasige en een driefasige omvormer hangt af van Uw bestaande elektriciteitsaansluiting. Een driefasige omvormer is aan te raden voor een gelijkmatige verdeling van zonne-energie, wat de betrouwbaarheid verhoogt en de kans op uitvallers vermindert.

  • Dimensionering Het juist dimensioneren van =Uw zonnepanelen en omvormer is cruciaal. Bespreek met een erkende installateur welke optie (onderdimensioneren of overdimensioneren) het beste past bij Uw specifieke situatie.

Op welke premies heeft U recht?

Zowel nieuwe installaties als degenen die getroffen zijn door het afschaffen van de terugdraaiende teller kunnen mogelijk in aanmerking komen voor verschillende premies. Deze financiële tegemoetkomingen kunnen de initiële investering aanzienlijk verlagen en het rendement van je investering versnellen.

  • Premie bij aankoop zonnepanelen

Liet U voor 2024 zonnepanelen plaatsen én keuren? Dan kan U bij Fluvius een premie aanvragen. Uiteraard zijn hier voorwaarden aan verbonden

Let op: de indieningstermijnen zijn beperkt en U moet de installatie aan Fluvius gemeld hebben en deze moet goedgekeurd zijn.

Conclusie

Het installeren van zonnepanelen is een verstandige keuze voor wie zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen en tegelijkertijd wil besparen op energiekosten. Met de juiste planning en ondersteuning kunt U een systeem opzetten dat niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook economisch voordelig. Meer weten? Klik hier!


Comments


bottom of page